14 Aralık 2011 Çarşamba

Annelik Duygusu İçgüdüsel midir?

Bir annenin yeni doğan çocuğunu korumaya karşı doğuştan eğilimli olması şeklinde tanımlanabilir. Peki Her anne bu içgüdüye sahip midir ?




Yeni Bir ebebeyn in , anneliğinde duyarlılıkları ve eğilimleri etkileyen psikobiyolojik, özelliklede hormonal etkilerin sorgulanamaz şeklinde açıktır.  Ancak sosyakültürel durumlar bu psikobiyolojik etkilerin eyleme geçip geçmeyeceğini ve bunun nasıl olacağında baskın bir role sahiptir. Bu anlamda anneliğin, sanıldığı gibi tümüyle içgüdüsel bir yetenek olmadığı söylenebilir.

Çoğu Anne çocuk sahibi olduktan sonra böyle hissetmeye başlar ve bu süreçten keyif alır. Giderekte bu yeni rolünden hoşlanır. ancak bu hisse sahip olmadığını düşünen bir çok anne vardır. Çocukları olunca birdenbire gerçekleşeceği beklenen "annelik hislerini" hissetmeyip bundan endişe duyarlar. Oysa bu onların çocukları için endişelendiğinin  bir işaretidir. Ayrıca çocuk sahibi olmak kadınlarda bazı korkularıda beraberinde getirebilir.

Örneğin : Toplumun biçtiği annelik rolüne ilişkin beklentileri yerine getirmek  ve kendini birşeylere bağlı hissetmek , anneler için korkutucu olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder