14 Aralık 2011 Çarşamba

Anne Baba Olmayı Etkileyen Etmenler

Çocuk sahibi olmak insan yaşamındaki en önemli olaylardan biridir. Anne babalık rolüne geçiş dönemi olarak değerlendirebileceğimiz gebelik dönemindeki çiftler , heyecan ve çoşku ile ilk bebeklerini beklerler ve bebekleri ile ilgili çeşitli hayaller kurarlar. Bununla Birlikte anne baba olma deyimi genellikle çiftlerin beklentilerinden farklıdır.



                                     

Anne baba olmak her ne kadar beraberinde büyük bir mutluluk, doyum, kendini değerli hissetme itibar kazanma ve yetişkin olma hislerini getirsede genellikle bir çok değişim ve yeniden düzenlemenin var olduğu stres yaratıcı bir uyum sürecidir. Bu nedenle çiftler kendilerine yeni aile düzeni hazırlamak , diğer yandan da birçok sorumluluğu üstlenmek durumunda kalabilirler. 

Örneğin : Anne baba olmaya zihinsel olarak hazır olan kişiler bu konuda daha az stres yaşamakta ve daha uyumlu anne babalık yaşamaktadırlar.

Diğer yönden kariyerlerine büyük önem veren geleneksel rollerden hoşlanmayan kadınlar kocalarına ve evliliklerine dair daha olumsuz bir tutum geliştirmeye eğilimli olabilir yada bir çocuğun getirdiği ek görev ve sorumluluklarla baş etmekte güçlük yaşayabilirler. 

Küçük Bir Bebeğin varlığı ile yaşamları değişecek olan çiftler için bu zorlu ve evrensel süreçte rol oynayan özelliklerin bilinmesi -yani anne babalığı etkileyen faktörlerin bilinmesi- , yaşadıkları süreci daha iyi anlamaları açısından oldukça önemlidir. 

Anne Baba Olma Sürecinde Rol Oynayan Etmenler : 

  1. Anne Babalık rolüne hazır olmak
  2. Bebeğin istenip istenmemesi 
  3. Anne Babanın kişilik özgürlükleri 
  4. Anne Babanın Ruh Sağlığı 
  5. Anne Babanın evlilik ilişkisi 
  6. Anne Babanın Çalışma saatleri ve iş stresi
  7. Anne Babanın eğitim düzeyi
  8. Çocuğun Mizacı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder